Lär dig laga fisk
Det är många som tänker att det är svårt att laga fisk och därför drar sig för att göra det. Men, det är faktiskt inte alls så svårt. Köp hem fisk från Sydfisk som har färsk fisk för hemleverans och följ sedan mina tips! Det som är det viktigaste tipset är att du ska ha en bra kontroll på att tillagningen inte blir längre än nödvändigt. Olika fiskarter är olika känsliga och magra fiskar är mer ömtåliga än vad feta fiskar är.
För att veta om fisken är klar så ska du mäta innertemperaturen på den. Det är olika innertemperaturer beroende på vad för fisk det är du ska laga.
Kärntemperatur för olika fiskarter, filé: (Lägg till ca 4°C för hel fisk)
- Vitfiskar så som torsk, kolja, sej: ca 52°
- Hälleflundra: 48–50°C
- Plattfisk: 50–52°C
- Marulk: 47–58°C
- Havskatt: ca 52°C
- Hajfiskar: ca 52°C
- Lax: ca 48°C
- Ål: ca 70°C
- Tonfisk: 31°C (bör alltid ha en rå kärna)
Tips för perfekt tillagning av fisk
Fisk är en känslig råvara och det är därför du inte ska tillaga den för mycket. Antingen hett och snabbt eller vid lägre temperaturer och långsamt. Det bästa är att göra det långsamt, i 75–90°C. Det gör att fisken får en skonsam tillagning som hindrar den från att bli torr och hård innan värmen trängt in till mitten. Koka aldrig fisken!!!! Den får bara sjuda!