Peko - smått och gott om allt och inget

Företagande för dummies

3 Dec 2023

För många kan tanken på att starta och driva ett eget företag verka överväldigande och skrämmande. Det finns dock knep och strategier som kan göra företagande betydligt enklare än du tror.

I detta blogginlägg kommer vi att utforska några tips och tricks för att göra företagande mer tillgängligt och hanterbart. Dessutom kommer vi att titta på fördelarna med att sälja fakturor - en metod som kan göra ekonomin smidigare och effektivare.

1. Affärsplanering

Att ha en välgenomtänkt affärsplan är nyckeln till framgångsrikt företagande. Detta dokument fungerar som din vägkarta och hjälper dig att definiera dina mål, strategier och resurser. Med en tydlig affärsplan blir det enklare att fatta beslut och följa en strukturerad väg till framgång.

2. Automatisera och effektivisera

I den digitala tidsåldern är teknologi din vän när det gäller att förenkla företagsprocesser. Användande av mjukvaror och verktyg för att automatisera uppgifter som bokföring, fakturering och kundhantering kan spara tid och minimera risken för misstag.

3. Anlita Experter

Det är inte nödvändigt att göra allt själv. Att anlita experter och outsourca vissa uppgifter, som bokföring eller marknadsföring, kan vara kostnadseffektivt och ge dig tid att fokusera på din kärnverksamhet.

4. Sälj dina fakturor

Effektiv ekonomihantering är avgörande för framgångsrikt företagande. Ett sätt att förenkla de ekonomiska bitarna är att sälja dina fakturor. Detta innebär att du säljer dina utestående fakturor till ett företag i utbyte mot en omedelbar kontantbetalning. Detta kan förbättra din likviditet och hjälpa dig att hantera kassaflödet på ett mer effektivt sätt.

 

Hälsosamma snacks med blender

1 Oct 2023

Våra liv blir alltmer hektiska och vår strävan efter en hälsosam livsstil kräver praktiska lösningar. Här presenterar jag en oväntad hjälte: den portabla blendern! Den lilla maskinen är inte bara för smoothie-älskare; den kan förändra din vardag på flera sätt.

Snabba frukostar & energi på språng

Morgnar kan vara kaotiska och en hitta den bästa portabla blendern är perfekt för att snabbt mixa ihop en näringsrik smoothie. Bara fyll den med färska frukter, grönsaker, yoghurt och några isbitar, och du har en nyttig frukost på några minuter.

Ibland behöver vi en energikick under dagen. En portabel blender kan göra underverk genom att skapa en färsk frukt- eller nöt-smoothie som ger dig kraft att ta dig igenom eftermiddagen. 

Oavsett om du är på roadtrip eller affärsresa kan den portabla blendern bli din bästa reskamrat. Den tar minimalt med plats och ger dig möjlighet att göra hälsosamma val även när du är på språng.

Mångsidiga måltider & hälsosamma snacks

Blenders är inte bara för drycker. Du kan använda dem för att göra soppa, såser, och till och med barnmat. Det är den ultimata allt-i-ett-apparaten för köket.

Skapa dina egna hälsosamma snacks genom att mixa nötter, frön, och torkad frukt. Perfekt för de små mellanmålen!

Ett stort plus är att den dessutom öppnar upp oändliga möjligheter för kreativa recept som gör din matlagning roligare och mer näringsrik. 🍏🍓

Testa en vattenlekplats

12 May 2023

Något som har blivit allt mer populärt det är att integrera vatten på lekplatser. Det finns ett företag som heter Cado Aqua som har skapat en hel del olika saker för denna typ av lekplatser samt även för så kallade naturlekplatser. 

Vatten är något som i alla tider har fascinerat barn. Att nu kunna leka med det på en lekplats är inte fel! Så har du en nära dig, se till att testa en sådan!

Att kombinera vatten med sand och annan lek är något barn gillar att göra. Har du ingen sådan här lekplats i din stad eller ort, så kolla med kommunen om de kanske kan tänka sig att installera en sådan. 

Annars går det ju även att leka med vatten, på andra sätt. Hemma i trädgården till exempel. Det finns ju en massa skoj vattenleksaker du kan köpa för att ha hemma så att dina barn kan leka med dem.

Planera lekplats med vatten

Om du är en person som jobbar på en kommun och funderar på detta med att skapa en vattenlekplats, ta gärna hjälp av barn om det finns möjliighet. Det är alltid bra att utgå från barnen och deras fantasi i åtanke.  Det är ju äjndå barnen som ska leka där!

Du som är intresserad av att veta mer om detta, du kan kolla in Cado Aquas hemsida. Där har du alla deras olika  produkter och lösningar till lekplats med vatten, 

Lär dig laga fisk

22 Feb 2023

Det är många som tänker att det är svårt att laga fisk och därför drar sig för att göra det. Men, det är faktiskt inte alls så svårt. Köp hem fisk från Sydfisk som har färsk fisk för hemleverans och följ sedan mina tips! Det som är det viktigaste tipset är att du ska ha en bra kontroll på att tillagningen inte blir längre än nödvändigt. Olika fiskarter är olika känsliga och magra fiskar är mer ömtåliga än vad feta fiskar är.

För att veta om fisken är klar så ska du mäta innertemperaturen på den. Det är olika innertemperaturer beroende på vad för fisk det är du ska laga.

Kärntemperatur för olika fiskarter, filé: (Lägg till ca 4°C för hel fisk)

  • Vitfiskar så som torsk, kolja, sej: ca 52°
  • Hälleflundra: 48–50°C
  • Plattfisk: 50–52°C
  • Marulk: 47–58°C
  • Havskatt: ca 52°C
  • Hajfiskar: ca 52°C
  • Lax: ca 48°C
  • Ål: ca 70°C
  • Tonfisk: 31°C (bör alltid ha en rå kärna)

Tips för perfekt tillagning av fisk

Fisk är en känslig råvara och det är därför du inte ska tillaga den för mycket. Antingen hett och snabbt eller vid lägre temperaturer och långsamt. Det bästa är att göra det långsamt, i 75–90°C. Det gör att fisken får en skonsam tillagning som hindrar den från att bli torr och hård innan värmen trängt in till mitten. Koka aldrig fisken!!!! Den får bara sjuda!

Smart att ha en vinsch

27 Dec 2022

Oavsett om du behöver göra en knepig terrängräddning eller behöver dra ett trasigt fordon på ett släp, så är en vinsch ett av de mest pålitliga verktygen för att göra en dålig situation bättre. Att känna till rätt vinsch att köpa för dina behov – och hur man använder den på ett säkert sätt – kan lägga till en extra praktisk dimension till din lastbil, trailer eller SUV. Det finns ett stort utbud av olika vinchar på www.warriorwinches.se.

Vad är en vinsch?

En vinsch är en roterande spole, driven av en motor, som kan dra åt eller lossa en kabel. Kabeln har vanligtvis en krok i änden. Vanligtvis är en vinsch fäst vid den främre eller bakre stötfångaren på ett fordon, även om den också kan sitta framtill på en trailer. En vinschs primära funktion är att utnyttja kabelspänningen för att dra ett fordon ur en svår situation - oavsett om det har fastnat i lera, vatten, står inför en brant sluttning eller inte kan röra sig av egen kraft.

Satsa på en bra vinsch

Om du är ute efter en bra vinsch, så kan du satsa på warrior lyftvinsch. Den är utrustad med en DC motor samt att den även har en robust kapsling. Den finns både i 12V och 24V, Denna lyftvinsch har en beprövad 3-stegs växellåda i metall samt att den även har en permanent fettsmörjning. Utöver det så har den en mekanisk broms och ett överbelastningsskydd.

 

Så sparar du pengar när du flyttar

2 Nov 2022

Att flytta är både tidskrävande och det kan vara dyrt om man gör allt själv då det ta längre tid att packa och flytta allt själv. Vilket innebär att man måste köpa in flyttkartonger, frigöra tid och åka fram och tillbaka med bilen för att flytta alla saker.

Men det finns flera saker som man kan göra för att spara pengar när du flyttar. I det här inlägget så kommer vi att dela med oss av 3 tips som kan göra att du sparar pengar när du flyttar och får den att gå snabbare.

Kolla in flyttstadtjanst.se flyttfirma för att få hjälp med din flytt och flyttstäd.

Våra 3 tips för att spara pengar när du flyttar

1. Ta hjälp av dina vänner och familj

Genom att ta hjälp av dina vänner och familj kan du spara mycket pengar på din flytt då ni blir många fler som kan bära, packa och köra alla saker. Detta är kanske ett av de mest uppenbara sätten att spara pengar på vid en flytt, men det glöms ofta bort och därför så tar vi med det som det första tipset.

2. Anlita en flyttfirma

Här kanske du tänker att det blir billigare att göra det själv men genom att anlita en flyttfirma så kan du faktiskt spara pengar. Om man skulle jämföra alternativet att ta hand om flytten helt själv så behöver du köpa in flyttkartonger och ta från din egna tid som troligtvis kommer att ta flera veckor.

Annan sak som också kostar pengar när du flyttar själv är att det går åt en hel del bränsle plus att det sliter på bilen.

Om du istället skulle anlita en flyttfirma så får du hjälp med allt från packning, transport och uppackning och får det dessutom det gjort på en dag. Räknar man på det så blir det faktiskt mer kostnadseffektivt att anlita en flyttfirma.

3.  Rensa och kasta eller sälj saker som inte du behöver

Ett annat sätt att spara pengar på när du ska flytta är att du rensar och slänger, säljer eller skänker bort dom sakerna du inte behöver eller vill ha kvar.

Istället för att flytta allt "skräp" som du behöver så gör dig av med det. Du kan ju till och med tjäna en hacka på det.

Tack för att du läste! Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att spara pengar när du flyttar.

Jobba för att få rätt jobb

30 Sep 2022

Ett bra jobb kommer sällan gratis. Ja, inte så att du behöver betala pengar för att få det jobb du eftertraktar, men det du får göra är att lägga ner tid och energi för att dels hitta jobbet, dels se till så att du får det. Du bör bara lägga energi på det jobb du verkligen vill ha. Sen, skicka inte samma ansökningshandlingar till alla lediga jobb som finns att hitta. Lägg ner jobb på dem, annars märks det att du bara slentriansöker. Det är bra att utmärka sig och du brinner för att få just det jobb du sökt. På www.gigstep.se finns det flera olika sätt att jobba på, om du är ute efter ett nytt sätt att jobba på. Till dem kan även företag vända sig för rekrytering i Malmö.

Är jobbet rätt för dig?

Det jobb du söker, det ska ju vara en bra match för både dig och arbetsgivaren. Att veta om jobbet är rätt för dig, innan du söker, det kanske du känner är svårt att avgöra? Det är bra att du lär känna dig själv, så att du vet vad du har för styrkor och svagheter. Som arbetssökande har du ett ansvar att söka relevanta jobb, alltså jobb du vet att du kan göra. Du bör aldrig översälja dina egna erfarenheter eller kunskaper. Det kan vara att du passar bra ändå, men har du sagt du kan något och sedan blir anställd och inte kan, då blir det inte bra. 

Förrätter med löjrom

19 Aug 2022

Är det så att du kanske ska laga trerätters och funderar på vad du ska ha till förrätt? Att använda dig av löjrom på olika sätt är inte fel. Det är gott och det är lyxigt. På lojromsexpressen.se kan du köpa hem det du behöver. Det som de flesta tänker på när man säger förrätt och löjrom, det är så klart löjromstoast. Men det finns en massa annat gott du kan göra. 

Bland annatr kan du göra en liten rensteksssallad med löjromsfraiche (recept på det nedan) Du kan även göra rökt lax med löjrom, Smördegsbakelse med Västerbottensost-mousse, Rostat tunnbröd med löjrom och crème fraiche eller blinier med löjrom.

Liten renstekssallad med löjromsfraiche

Detta är en riktigt god förrätt som dessutom är superenkel att göra. 

Ingredienser

  • 4 msk crème fraiche
  • 2 rågade msk löjrom 
  • 50 g blandad sallad, gärna med ruccola
  • 2 röda äpplen
  • 8 skivor rökt renstek
  • 1 msk pumpakärnor

Gör så här
Blanda crème fraiche och löjrom. Skölj salladen och slunga den torr. Skär äpplena i tunna klyftor. Arrangera sallad och äpplen på tallrikar. Forma rensteken som
”rosor” och lägg en klick löjromsfraiche i varje ros. Lägg upp på salladen. Strö över lite pumpafrön och servera.

Svårare än så är det inte!

Att dricka till så kan du definitivt satsa på något bubbel. Äkta champagne om du vill lyxa till det rejält, annars fungerar det bra med cava eller prosecco med. Givetvis är det även gott med en öl till eller något annat vin.

Hur rekryterar man ny personal?

21 Jul 2022

Genom att göra en bra rekrytering, så kan du som chef även utveckla din verksamhet. Men hur gör man då en lyckad rekytering? Det gäller bland annat att följa en strukturerad process och vanliga steg i en rekytering är dessa:

  • Undersöka behoven.
  • Formulera en kravprofil.
  • Marknadsföra.
  • Ta emot ansökningar.
  • Genomför olika urvalsmetoder, exempelvis cv-granskning, intervju, testning och referenstagning.
  • Fatta beslut på det underlag du tagit in om kandidaterna.
  • Anställning.

Ett annat sätt, det är att ta in ett rekryteringsföretag som hjälper dig, läs mer om ett sådan här.

Lyckas med din rekrytering

Om du väljer att göra rekryteringen på egen hand, se då till så att du gör en bra tidsplanering. Det för hur lång tid hela processen ska ta. Sedan kan det vara bra att ta hjälp av andra. Så som av de som vet vad tjänsten kräver, av HR avdelningen eller en bra rekryteringsfirma.

Hur fungerar det att rekrytera med hjälp av ett rekryteringsföretag?

Rekryteringsföretag är bra på det sätt eftersom att de kan hjälpa dig genom hela eller delar av rekryteringsprocessen, från undersökning av behov och urval till telefonintervjuer, djupintervjuer, tester, referenstagning och bakgrundskontroller.

När du rekryterar med hjälp av ett rekryteringsföretag ingår ofta en garanti som innebär att dufår hjälp med en ny rekryteringsprocess om den första av någon anledning blir fel.

Ett bra företag som du kan vända dig till, det är Skill U. De erbjuder skräddarsydda tjänster inom rekrytering och HR.

Friends - tv-serien som håller än idag

13 May 2022

En serie som så att säga håller än idag, det är Friends. Eller Vänner som den heter på svenska. Den sändes mellan 1994 och 2004. Även om Vänner utspelar sig i 1990-talets New York City och i stadsdelen Greenwich Village så finns det en del paralleller med hur saker och ting är än idag. Sedan är skämten fortfarande kul med för den delen!

En inverter kan vara bra att ha

22 Apr 2022

Något som kan vara bra att ha hemma i garaget, eller med ut då du ska campa med husbil eller husvagn, det är en inverter. En sådan kan du hitta på www.inverterbutiken.se. Ibland så kallas den för andra saker så som växelriktare, omvandlare, converter och omformare, men det är alla samma sak. Sedan finns de i olika varianter, storlekar och olika watt.

Att ha en sådan är bra, för det gör att du kan få ström till olika saker. Det geonm att koppla på den till ett bilbatteri. Perfekt att ha med ut, på camping, om du stannar på ställen där det inte finns eluttag. 

Det är bra att ha en inverter med dig för då kan du ladda upp den bärbara datorn, mobilen, eller vad du nu behöver. Det går även att lägga en inverter till eluttagen i husbilen. Eller ha med dig en som är fristående.

Både hemma och ute

En inverter går att använda tillsammans med en svets till exempel eller annat, så det är inte fel att ha en i garaget. Sedan är det ju som sagt bra att kunna ha med den till platser där du vet att det inte går att få tag på ström. Då är det smidigt med en växelriktare. Du kan förvisso ha ett bärbart elverk med. 

En inverter förvandlar ett batteris likström till att bli växelström. Batteriets ström eller el görs om så att det blir samma sorts el som annars finns i vägguttag.

Vad vill du jobba med?

28 Feb 2022

När man ska välja vad man ska gå för linje på gymnasiet, så har en del helt klart för sig vad det är de vill jobba med framöver och väljer då en linje efter det. För andra är det inte lika självklart och det är ju inte så konstigt att man kanske inte riktigt vet det när man är 16 år. Det går ju att gå en allmänn linje på gymnasiet, så att man kan fundera en del och sedan bygga på det genom att gå på högskolan. Du kanske vill jobba inom industrin eller på mekanisk verkstad. Då finns det bra skolor redan på gymnasiet att välja, som leder dig till den vägen.

Det går alltid byta bana

Om du valde en linje att gå på gymnasiet, pluggade vidare en del, fick jobb men känner nu att det var inte alls det du ville göra? Då går det faktiskt att byta bana. Det går att sätta sig i skolbänken igen. Det via KKomvux eller via YH eller på andra sätt. Det är inte ristat i sten att du ska vara kvar där du är nu, för alltid. Trivs du inte så är det faktiskt bra att göra något åt det! 

Fundera på vad det är du vill göra istället för det du gör nu. Kanske du har några bra skills att bygga vidare på eller en hobby du kan spinna vidare på att ha som jobb?

Alltid trevligt med ett välstädat hem

1 Feb 2022

Ju mer städat det är hemma, desto bättre mår man. Att ha det stökigt omkring sig kan dra ner humöret och måendet en hel del. Sen är det kanske inte alltid lätt att ha det städat jämt, eftersom vardagen ofta kommer ivägen. Det går förvisso att försöka plocka undan lite varje dag, men de flesta av oss, vi tar städningen på helgen. Det man kan göra, det är att anlita ett städföretag, för att göra så kallad hemstädning. En bra städfirma hittar du på www.stadcompaniet.se. Det kan vara skönt att ha städning på abonnemang, så att det blir städat varje vecka, eller varannan, vilket man tycker passar. Det är även smart att satsa på flyttstädning Helsingborg via ett städföretag! Det är så mycket snabbare och enklare!

Hålla det rent och fint

Det finns en massa små tips och knep för att hålla det rent och fint hemma. Även om det är en städfirma som kommer en gång per vecka, kan det vara skönt att det inte är en massa saker framme jämt. Försök se till att tänka var sak på sin plats. Så drar du fram saker, lägg tillbaka dem då du är klar. Sätt disk i maskin direkt och kör igång då den är full. Se till att bädda sängen då du går upp och undvik klädhögar på stolarna. Passa på att torka ur handfatet då du borstar tänderna och så vidare. Sedan kan du även få känslan av nystädat, genom att ta in blommor, samt tända doftljus med mera i huset eller lägenheten. 

RUT-avdrag gör det så mycket billigare

10 Jan 2021

Du har säkert hört talas om eller kanske till och med nyttjat RUT-avdraget? RUT-avdraget är ett avdrag på 50% av arbetskostnaden på en hushållsnära tjänst. Kostnader för material, utrustning, resor eller administration i samband med arbetet ger alltså inte rätt till avdrag. Det som de flesta tänker på när man talar om detta avdrag är då man bokar en städfirma, men det är mer saker som ingår i begreppet hushållsnära tjänster. Bland annat detta:

  • Passa barn
  • Fiber- och it-tjänster
  • Flytta och packa
  • Ta hand om en person och ge omsorg
  • Reparera vitvaror
  • Skotta snö
  • Städa
  • Tvätta, laga och sy
  • Trädgårdsarbete – fälla och beskära träd
  • Trädgårdsarbete – underhålla, klippa och gräva

Dock är det så att inom varje kategori så finns det krav för vad som ger avdrag och inte. Det går därmed inte att säga att något ger RUT bara för att den faller inom kategorin. Närmare beskrivet då det gäller krav finns att läsa på Skatteverkets hemsida. 

Kostar mindre med RUT

Den stora fördelen för privatpersonen är att den kan boka in tjänster och få det till ett mycket billigare pris än annars. Det gäller bara att du ser till att du är berättigad till RUT avdrag samt att det företag du anlitar kan dra av det direkt på fakturan. Samt så klart se till så att du följer de regler och krav som finns kring detta avdrag och vad som ingår och inte ingår när det gäller att göra avdrag. 

Göra fint hemma - gratis

30 Sep 2020

Idag tänkte jag tipsa om en grej som många av er säkert redan gör, men som andra av er faktiskt inte tänker på. De flesta av oss vill ju ha det fint hemma, ellerhur? Vi vill pynta och ha det rent och fräscht och hemtrevligt. En del köper dyra blombuketter för att dekoreraköksbordet eller vardagsrummet med, men nu börjar ju säsongen då man kan få tag på söta blomster helt gratis i naturen! Och när det inte finns blommor att plocka så kan man faktiskt ta in kvistar, snäckor och kottar och annat vackert utifrån. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Dessutom blir det väl egentligen som allra vackrast när man plockat något själv?

← Äldre inlägg

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Peko var tidigare en sajt som bjöd på tips om riktigt bra erbjudanden och gratissaker. Shoppingkategorierna var allomfattande och rörde: Män, Kvinnor, Barn, Ungdom, Dejting, Hälsa, Skönhet, Mat, Dryck, Resor, Shopping, Musik, Film, Telefoni, Spel, Etc.

Det fanns egentligen ingenting som inte kunde dyka upp som tips här - så länge det var ett bra tips eller erbjudande.

Det gick en trend ett tag där jakten efter gratissaker var ihärdig, men den trenden verkar ha lugnat ner sig. Idag betalar vi hellre litegrann för att få tag på något vi vet att vi vill ha. Att fylla våra hem med skräp som får ligga och samla damm är inte så roligt längre. Det betyder förstås inte att det inte kan dyka upp finfina erbjudanden då och då.

Den här bloggen handlar idag om lite allt möjligt - vitt, brett, högt och lågt... allt som går att passa in i den klassiska vardagslunken. Välkommen in i värmen!.